Skip to main content
18 maart 2024

Vergroot je zelfkennis en verbeter jouw relaties

Alleen als je een gezonde verbinding hebt met jezelf, kun je bewust afstemmen op anderen. Deze gezonde verbinding met jezelf maakt dat je jouw communicatie kunt afstemmen, diepere relaties aan kunt gaan en mee kan bewegen bij veranderende omstandigheden. Waarbij je jezelf en wat jij belangrijk vindt niet uit het oog verliest. Dit klinkt misschien logisch, maar veel mensen lopen juist hier op vast. 

Wat merk je als je goed kunt afstemmen

Om goed af te stemmen moet je in contact zijn met je eigen behoeften, waarden en emoties. Waardoor je jouw gedrag en de besluiten die je neemt daarop aan kunt sluiten. Je kunt reflecteren op jezelf, bent zelfbewust en stelt gezonde grenzen om je eigen welzijn te waarborgen. 

Afstemmen betekent dat jij je, naast je eigen behoeftes, ook bewust bent van de behoefte van de ander. Dit vraagt van jou om te observeren, interesse te tonen en je bewust te zijn van je eigen oordelen. Zodat jij je met de ander kunt verbinden en fijn kunt communiceren. Dit doe je bijvoorbeeld door het spiegelen van lichaamstaal, gebruik van passende taal en jouw empathisch vermogen.

In afgestemde relaties is er wederzijds begrip, respect en vertrouwen. Daarbij gaat het om het vinden van balans tussen geven en ontvangen, sluiten van compromissen en de ruimte geven en krijgen om samen en los van elkaar te groeien. 

Waarom afstemmen ook moeilijk kan zijn

Er zijn heel veel voorbeelden waarom het je misschien niet lukt je goed af te stemmen op anderen, ik noem er een paar:

  • Je bent zo op de ander gericht dat je jezelf en jouw behoeften uit het ook verliest. Misschien dat je niet eens goed weet wat je eigen behoeftes, waarden en gevoelens zijn? Dit ontstaat bijvoorbeeld omdat je iets mist bij jezelf en dit (onbewust) gaat halen in het contact met de ander. Je laat bijvoorbeeld please gedrag zien zodat een ander waardeert wat je doet of om conflicten uit de weg te gaan. De vraag is of je jezelf wel waardeert?
  • Je bent zo op jezelf gericht dat je je niet kunt verbinden met de ander. Dit ontstaat bijvoorbeeld omdat je dingen in jezelf voelt die je belemmeren het contact met anderen aan te gaan (denk aan onzekerheid, onveiligheid, angst voor verlating). De vraag is of je jouw kwaliteiten kent en in durft te zetten?
  • Je voelt je snel onveilig en bent daardoor gericht op de omgeving en het jezelf veilig stellen. Waardoor een gezonde afstemming niet meer mogelijk is. De vraag is of jij je veilig genoeg voelt in jezelf?
  • Je hebt - in jouw kindertijd - geleerd/gezien dat behoeften van jezelf ondergeschikt zijn. Dus conformeer je je - in relaties tot anderen - omdat je dat zo gewend bent. De vraag is of je weet wie je écht bent en wat jij belangrijk vindt?

Je kunt je voorstellen dat het, om verschillende redenen, heel moeilijk kan zijn om je goed af te stemmen op anderen. Zonder die gezonde verbinding met jezelf zijn situaties, waarin je contact hebt met anderen, bijvoorbeeld heel vermoeidheid of voel je na afloop verdriet, overprikkeling of frustratie. 

Hoe ontwikkel je een gezonde afstemming

Hiervoor moet je allereerst goed weten wat voor jou belangrijk is: jouw waarden, overtuigingen en grenzen. Dit is ‘jouw kijk op de wereld’ (Model of the World in NLP termen). Door die bril kijk je naar jezelf en reageer je op anderen. Deze bril is voor iedereen anders. Wanneer je dit bewustzijn hebt dan vindt er ook minder snel miscommunicatie plaats.

"Kennis over jezelf is de start van het goed kunnen afstemmen op anderen."

Hoe je jouw zelfkennis kunt vergroten en relaties verbeteren

Stap 1:

Herken de dynamieken in jezelf en in contact met mensen om je heen. Wat doe jij? Wat doe je niet? Wat mis je? Waar verlang je naar? Waar ligt je grens? (Hoe) bewaak je die?

Stap 2:

Word je bewust van je eigen geschiedenis en hetgeen wat je wilde maar als kind - om welke reden dan ook - niet kreeg. Dit inzicht geeft namelijk mooi weer wat je, vanuit gemis, in contact met anderen bent gaan doen.

Het is ook de moeilijkste stap. Je mag gaan erkennen dat je niet alles hebt gekregen wat je nodig had. Niemand is daarin een uitzondering. Het betekent overigens niet dat je ouders dit bewust deden. Je kunt als ouder je kind nooit exact geven wat hij/zij nodig heeft/had. Omdat ouders, als kind, ook niet alles hebben gekregen wat ze nodig hadden. 

Als je bijvoorbeeld een kind bent van gescheiden (letterlijk of figuurlijk) ouders, zou het best eens kunnen dat je heel erg je best wil doen iemand dichtbij je te houden. Of juist iemand (onbewust) op afstand houdt want stel je voor dat deze persoon bij je weg gaat. Zo zijn er nog heel veel meer voorbeelden. Je kunt je voorstellen dat dit effect heeft op die manier waarop jij afstemt op anderen.

Stap 3:

Omdat je dit vaak zelf - met alleen je hoofd - niet helder krijgt. Is een opstelling, onder begeleiding, een mooie tool. Dit kan zijn in een groep of individueel met behulp van opstellingsmateriaal zoals houten poppetjes. Hiermee krijg je helderheid vanuit je onderbewustzijn.

Als ik met mensen samen werk onderzoeken we, met behulp van een opstelling of interventies uit NLP, altijd welke gezonde delen je hebt om jezelf te ondersteunen in datgene wat je hebt gemist. Hoe kun je die delen in jezelf nog belangrijker maken? Zodat je dat in jezelf gaat verstevigen en het niet meer wilt halen/of veilig stellen in contact met anderen.

Stap 4:

Het doorlopen van alle stappen geeft je inzicht in het verschil tussen ‘wie je bent geworden’ en ‘wie je in wezen bent.’ Dit verschil maakt helder wat nu echt jouw eigen behoeftes, waarden en overtuigingen zijn. Al deze inzichten maken het uiteindelijk mogelijk je te verbinden met jezelf en een gezonde afstemming te ontwikkelen tussen jou en de ander. Zowel privé als in je werk merk je het positieve effect hiervan. 

Dit proces heeft tijd nodig en is geen quick fix. Dit betekent dat je jezelf de tijd mag gunnen om hierin te groeien. Het is fijn om daarbij mensen om je heen te hebben die je steunen in dit proces. 

Wil jij de verbinding met jezelf versterken?

Via een energetische sessie of coachtraject krijg jij inzicht in jezelf, je behoeftes, kwaliteiten en valkuilen. Zodat je een gezonde verbinding met jezelf kunt aangaan en diepere relaties met je omgeving.

Ik maak gebruik van NEI therapie, systemisch werk, individuele opstellingen en NLP interventies. Dit zijn methodes die voorbij gaan aan je denken en zich richten op je onderbewustzijn. 

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Voel je vrij om contact met mij op te nemen.

 


Over mij

Mijn naam is Milou van Woezik (1984). In ons fijne huis in Wijchen woon ik samen met mijn vriend, onze zoon (11), dochter (6) en eigenwijze hond.